Paprikos
1 kg papryki czerwonej, oczyszczonej, pokrojonej na mniejsze kawałki
pół papryczki chili
3 cebule średniej wielkości
70 g octu
75 g oleju
2 łyżeczki soli
2 ziela angielskie
1 liści laurowy
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki cukru
1/2 główki czosnku
Paprykę z cebulą i papryką chili wrzucić do termomixu (lub zemleć w maszynce) i posiekać 8s/obroty 8. Dodać resztę składników, oprócz czosnku, gotować 40 min/100 st./obroty 2.
5 minut przed końcem gotowania wycisnąć czosnek. Gorącą pastę wlewać do niedużych słoiczków, mocno zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystygnięcia. Zimny sos jest świetnym dodatkiem do kanapek, sosów, makaronu, pieczonej ryby i wielu innych potraw. U mnie na stałe wejdzie do listy jesiennych przetworów.
Jako, że mam weekendowy czas "dla rodziny i domu", to poczyniłam również znaną Wam na pewno, miksturkę przeciw przeziębieniową - przepis stąd.
Pachnie nieźle, smakuje nieźle, no i nieźle stawia na nogi :-)
muszę zrobić, wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, szczególnie teraz, gdy wybór papryki na rynku ogromny :-)
UsuńSos wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje - poezjaWypróbowany z kanapkami, rybą pieczoną i jako dodatek do sosu do sałatki.
Usuń